Інтеграція до ENTSO-E

Інтеграція ОЕС України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E – ключова мета діяльності Укренерго в частині розвитку магістральних електроемереж.

Це важлива складова енергетичної безпеки України. Адже в результаті ми отримаємо підвищення надійності та збалансованості роботи ОЕС України, ефективності використання енергетичних ресурсів та значне збільшення експортних можливостей.

Інтеграція ОЕС України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E передбачена Угодою про Асоціацію між Україною та ЄС.

Сьогодні синхронно з ENTSO-Е працює лише частина ОЕС України, так званий «Острів Бурштинської ТЕС». До складу «Острова» входять Бурштинська ТЕС, Калуська ТЕЦ та Теребле-Ріцька ГЕС сумарною встановленою потужністю 2530 МВт, а також інфраструктура електромереж 220-750 кВ Укренерго та розподільчі мережі обласних енергопостачальних компаній карпатського регіону.

Упродовж 2000-2002 рр. проведено комплекс робіт з модернізації систем управління та регулювання потужності «Острова» відповідно до вимог UCTE (зараз – ENTSO-E), проведена пробна експлуатація «Острова» та однорічне тестування «паралельної експлуатації». В результаті з 1 липня 2003 р. «Острів» перейшов на постійну паралельну роботу з європейським енергооб‘єднанням UCTE і сьогодні забезпечує поставки української електроенергії міждержавними ПЛ безпосередньо до енергосистем Словаччини, Угорщини та Румунії. Схема «Острова» дозволяє експортувати електроенергію потужністю до 650 МВт.

Питання розширення синхронної зони UCTE за рахунок приєднання ОЕС України було піднято у 2005 р. В 2006 році системним оператором Румунії Transelectrica була подана заявка на розширення синхронної зони за рахунок приєднання ОЕС України та ЕС Молдови.

В травні 2006 р. Керуючий комітет UCTE акцептував заявку та розпочав проект техніко-економічного обґрунтування, що складається з трьох фаз:

• дослідницька фаза: обстеження енергосистем України та Молдови та визначення необхідних заходів для забезпечення синхронної роботи;
  • реалізація заходів на об’єктах енергосистем України та Молдови, необхідних для забезпечення синхронної роботи;
  • проведення випробувань в режимах ізольованої та випробувальної синхронної роботи енергосистем України та Молдови з мережами ENTSO-E.

У 2015 р. консорціумом компаній (системними операторами – членами ENTSO-E) проведено дослідження можливості синхронного об’єднання Української та Молдовської енергосистем з ENTSO-E. В результаті наголошено про відсутність принципових перепон, проте існують технічні проблеми, які потребують більш детального аналізу та їх усунення.

На початку 2016 р. результати дослідницької фази були акцептовані ENTSO-E (Регіональною групою Континентальна Європа). Всі зауваження/невідповідності до експлуатаційної та регуляторної готовності ОЕС України та ЕС Молдови описані в Каталозі заходів.

З червня 2016 р. Проектна група Україна/Молдова працює над Каталогом заходів, Дорожньою картою щодо процесу синхронізації та Угодою про приєднання ОЕС України до синхронної зони континентальної Європи.

Наступними кроками стануть:

• виконання технологічних та регуляторних вимог (Каталогу заходів, як додатку до Договору про набуття членства);
  • перехід на ізольовану роботу від IPS/UPS країн СНД;
  • завершення набуття членства та включення ОЕС України до ENTSO-E.

28 червня 2017 у Брюсселі під час проведення Асамблеї ENTSO-E відбулась церемонія підписання «Угоди про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи».

4-5 липня в офісі Укренерго триває перший спільний дводенний воркшоп, організований ENTSO-E та українським системним оператором.

Мета заходу – обговорення та обмін досвідом з широкого кола питань, серед яких управління та розвиток енергосистем, розбудова інфраструктури, диспетчеризація та інтеграція ринків.

«Укренерго лише починає свій реальний шлях до інтеграції з ENTSO-E, і вкрай важливо, що цей семінар проводиться рівно через тиждень, як ми підписали Угоду про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи. Тому цей воркшоп дуже актуальний для нас: подібні заходи – дієвий та ефективний спосіб взаємодії, отримання реальних знань та порад, які допоможуть нам швидше здолати цей шлях. Особливо цінним для нас у поточних умовах є досвід Латвії та Туреччини, які нещодавно успішно виконали роботу з приведення свого енергогосподарства до загальноєвропейських вимог», – зазначив, вітаючи учасників семінару Директор з комунікацій та міжнародного співробітництва Укренерго Михайло Бно-Айріян. З європейської сторони у воркшопі беруть участь представники Європейської Комісії (співробітники представництва ЄК в Україні, а також співробітники ЄК з Брюсселю за скайп-зв’язком), менеджер з корпоративних питань ENTSO-E Сьюзан Нієс, старший радник регіональної групи ENTSO-E Александер Мондовіч, радник з системного планування ENTSO-E Андрій Вовк, а також представники системних операторів Латвії, Польщі, Туреччини, Австрії, Данії, Румунії, Франції, Швеції.

З боку Укренерго у воркшопі взяли участь близько 40 спеціалістів, що відповідають за різні складові процесу євроінтеграції вітчизняної енергосистеми.

Укренерго

Редактор відповів в темі: #58 1 рік 8 місяців тому
Україна має виконати каталог вимог для приєднання до ENTSO-E до липня 2022 року – Укренерго
Юрій Саква аватар
Юрій Саква відповів в темі: #39 1 рік 10 місяців тому

Vladimir Kudryk пише: Відкритий ринок з електроенергії – це, мабуть, добре. Але не чекає на наші станції доля багатьох українських підприємств, що зупинилися не витримавши конкуренції?

Варіант розвитку генерації , який Ви окреслили в питанні є цілком ймовірним. На мій погляд це не те що некращий, а найгірший з можливих сценаріїв для країни. Все залежить від наших наступних дій і так дійсно може статися, якщо завчасно не підготуємося до конкурентного середовища.

На сьогодні неможливо достеменно спрогнозувати, які стратегічні пріоритети розвитку енергосектору та, відповідно, які правила ринку будуть реально прийняті у порядку імплементації Закону «Про ринок електроенергії». Як відомо, енергетичної стратегії немає, прогнозного балансу та фінансової моделі з горизонтом хоча би 3-5 років немає, перехресне субсидіювання процвітає, борги є, а комплексного бачення, що з усім цим робити, немає. Закон – це матриця, яка дозволяє прийняти ну дуже різні рішення, навіть діаметрально протилежні, та змінити вектор розвитку галузі, наприклад, до повної імпортозалежності від електроенергії. Тим більше, ми вже почали достатньо активно продукувати достатньо спірну тезу про те, що об’єднання ринків приведе дешеву електроенергію в Україну, тоді і заживемо. Торговці, зрозуміло, чекають на таку можливість, виробники – хвилюються, хоча взагалі це і непогано, бо настає розуміння, куди рухатися.

Впевнений, що шанс уникнути імпортозалежності в справедливому ринковому середовищі виробництва електроенергії в України є. Навіть з застарілим обладнанням, певно що деякий час, а паралельно має здійснюватися новітнє оновлення.

Єдина енергосистема України побудована так, що за задумом має дати можливість реалізувати агресивну експортну політику, навіть експортну експансію. Час підготуватися до конкурентного середовища маємо. А можемо, навпаки, ще до відкриття ринку регуляторно та адміністративно придушити виробників і тоді Ваше питання стане реалізованим передбаченням.
Vladimir Kudryk аватар
Vladimir Kudryk відповів в темі: #31 1 рік 11 місяців тому

Адміністратор пише: Інтеграція ОЕС України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E

Alexey Dyomin аватар
Alexey Dyomin відповів в темі: #18 1 рік 11 місяців тому
«Угода про умови майбутнього об'єднання енергосистем України, Молдови та Континентальної Європи набула чинності! Один тиждень з моменту підписання угоди мною у Брюсселі - і абсолютна більшість підписів чинних членів ENTSO-E вже стоїть під цим епохальним для української енергетики документом», – повідомив керманич НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.