Єврокомісія провела успішне тестування готовності української ГТС до нового опалювального сезону

gas prod thumbnailВ рамках співпраці між Україною та Європейською комісією щодо посилення безпеки постачання газу представники Спільного дослідницького центру Генерального Директорату Європейської комісії разом з представниками НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансгаз» та Міністерства енергетики та вугільної промисловості дослідили сценарії можливих кризових ситуацій з постачанням природного газу в Україну.

Як повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України», Дослідження відбувалось відповідно до методології та стандартів Європейського Союзу, які також закріплені у Законі України «Про ринок природного газу».

Воно передбачало виявлення ризиків для української ГТС в опалювальному сезоні 2017-2018 років та аналіз сценаріїв кризових ситуацій, ймовірності і наслідків їх настання, а також оновлення гідравлічної моделі, яка дозволяє проводити моделювання ситуацій в ГТС із урахуванням реальних умов роботи системи.

Результати дослідження є базою для розроблення комплексу превентивних заходів, які суттєво підвищують рівень готовності ГТС до надзвичайних ситуацій. Також представники Спільного дослідницького центру надали рекомендації із вдосконалення нормативно-правових актів України, зокрема Національного плану дій (еквівалент Кризового плану дій у державах-членах ЄС) та Правил про безпеку постачання природного газу (еквівалент Превентивного плану дій у державах-членах ЄС).

Бенефіціаром проведеного дослідження є Міністерство енергетики та вугільної промисловості України як центральний орган виконавчої влади, що відповідає за моніторинг безпеки постачання природного газу. Дослідження проводилось за кошти Європейської комісії в рамках надання технічної допомоги Європейською комісією. Проект реалізується вже другий рік (починаючи з 2016 року) і в цілому розрахований на три роки.

Спільний дослідницький центр Генерального Директорату Європейської комісії (Directorate General–Joint Research Center, DG–JRC) – орган Європейської комісії, відповідальний за методологічне супроводження підготовки до виникнення кризових ситуацій у газовій сфері у всіх державах-членах ЄС.

Увійти, щоб залишити коментар
Сайт працює в тестовому режимі